Please enable JS

Ενημέρωση

img
από την Γιάννης ΚΡΟΥΣΤΗΣ Αρχιτέκτων & Συνεργάτες
ΠΙΣΩ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΤΙΡΙΩΝ. (Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική)

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
Με την χρήση παθητικών συστημάτων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για θέρμανση η και ψύξη, πετυχαίνουμε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας επειδή:

1.Τα παθητικά συστήματα εκμεταλλεύονται την θερμική ενέργεια του ήλιου και τις υπάρχουσες διαφορές θερμοκρασίας για την θέρμανση και ψύξη και άρα λειτουργούν με δωρεάν πρώτη ύλη που είναι ανανεώσιμη που δεν καταναλώνεται ενέργεια για την παραγωγή της και άρα δεν συμβάλλει στην παραγωγή CO2 και την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

2.Τα παθητικά συστήματα λειτουργούν με φυσική κυκλοφορία αέρα. Τόσο η παραγωγή ενέργειας όσο και η διανομή της γίνεται με εκμετάλλευση φυσικών χαρακτηριστικών του αέρα και των κανόνων μετάδοσης θερμότητας, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

3. Η επιβάρυνση της κατασκευής από το επιπλέον κόστος για την εγκατάσταση των παθητικών συστημάτων είναι μικρό στις υπάρχουσες οικοδομές σε σχέση με την απόδοση του, και ελάχιστο στις νέες οικοδομές σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση και το συνολικό κόστος της κατασκευής.

4. Με τη χρήση θυρίδων, (Damper) που ελέγχουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κτίριο, βελτιώνεται η απόδοση του συστήματος, Οι θυρίδες μπορεί να λειτουργούν χειροκίνητα η αυτόματα.(με την χρήση PLC, Programmable Logic Controller), και BMS, (Building Management System).

5. Με την χρήση παθητικών συστημάτων πετυχαίνουμε την φυσική προθέρμανση η πρόψυξη του αέρα ώστε η λειτουργία του ενεργοβόρου κλιματισμού να περιορίζεται στο 50% η λιγότερο, ανάλογα με τη μορφή του χώρου, τη χρήση, την εποχή, την ώρα της ημέρας, κ.α.

Β. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ.
Οι βασικές αρχές των παθητικών συστημάτων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια, μερικές από την αρχή της Αρχιτεκτονικής επιστήμης.

Η εφαρμογή τους από την άλλη (όλων η μέρους) εξαρτάται μεταξύ άλλων από παράγοντες όπως, η εποχή του χρόνου, ο προσανατολισμός, ο ηλιασμός, η ώρα της ημέρας, θερμική άνεση που επιδιώκουμε, ο όγκος, η χρήση του εκάστοτε προς συζήτηση κτιρίου.

Ο Αρχιτέκτονας πρέπει να εφαρμόσει στο συγκεκριμένο κάθε φορά κτίριο τις βασικές αρχές εξειδικεύοντας τες, επιλέγοντας ποιες μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η χρήση και η τελική μορφή του υπό συζήτηση κτιρίου.

Αυτό γίνεται πάντα σε άμεση συνεργασία των μηχανικών μας με τον χρήστη.

Στο γραφείο μας ξεκινάμε με τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη και προτείνουμε τρόπους επίλυσης του κτιρίου, ήδη από την φάση των αρχικών Αρχιτεκτονικών προτάσεων και εξειδικεύουμε τμηματικά μέχρι την ολοκληρωμένη τελική πρόταση.

Γιάννης ΚΡΟΥΣΤΗΣ
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ MSc